Reumatoïde artritis en visolie: een inleiding
Aan de hand van meer dan een dozijn gepubliceerde klinische onderzoeken kan met enige zekerheid worden geconcludeerd dat visolie (de omega-3 vetzuren EPA en DHA) een positieve werking heeft op de verlichting van de symptomen en verschijnselen van reumatoïde artritis.
Tevens lijkt er sprake te zijn van een preventieve werking. De inzichten hierbij zijn afkomstig van epidemiologische studies.
De positieve effecten berusten op de ontstekingsremmende werking die vooral EPA heeft. EPA is in het lichaam een voorloper van een aantal stoffen met onstekingsremmende werking.
Een belangrijke biochemische factor bij reumatoïde artritis is de onstekingsbevorderende stof LTB4, die in ons lichaam wordt gevormd uit het omega-6 vetzuur arachidonzuur. Arachidonzuur is bij (onder andere) onstekingsprocessen de tegenhanger van het ontstekingsremmende EPA. Uit de diverse onderzoeken blijkt dan ook dat het gebruik van visolie (en in het bijzonder EPA) de LTB4-productie in het lichaam kan verminderen.
Het is overigens niet zo dat visolie reumatoïde artritis kan genezen maar uit de diverse onderzoeken blijkt steeds dat het aantal pijnlijke gewrichten en de mate van ochtendstijfheid bij de deelnemende patiënten aanzienlijk afnemen.
In de meeste onderzoeken wordt gebruikt gemaakt van hoge doseringen visolie (met minimaal enkele grammen omega-3 vetzuren per dag). Bij ernstige vormen van reumatoïde artritis kan het wel enkele maanden duren (>12 weken) voordat de positieve effecten merkbaar worden, bij mildere vormen zullen de effecten eerder merkbaar zijn.
Door één van de onderzoekers van de op Visolie-Info vermelde onderzoeken wordt opgemerkt dat visolie bij de behandeling van reumatoïde artritis in de klinische praktijk nog nauwelijks wordt gebruikt. Hij wijt dit aan de farmaceutische industrie die bij gebrek aan patenten op visolie weinig (financieel) heil in de stimulering van het gebruik van visolie ziet. Door een andere onderzoeker wordt opgeroepen tot een grotere besef van de mogelijkheden van visolie bij huisartsen en specialisten.
Meer informatie en wetenschappelijke artikelen zijn hieronder te vinden.
Doseringsadvies:
1 tot 2 gram EPA per dag. Voor meer informatie Klik hier
Meer informatie:
Verwijzingen naar websites
Wetenschappelijk onderzoek en artikelen
Kenmerken van vetzuurtekort
Dr. Alexandra Richardson, verbonden aan de universiteit van Oxford, heeft een checklist opgesteld met de kenmerken van vetzuurdeficiëntie. Met deze checklist kunt u bepalen of u mogelijk voordeel zult hebben van het gebruik van visoliesupplementen.
Fysieke tekens van vetzuurdeficiëntie: overdreven dorst, frequent urineren, harde, droge bobbeltjes op de huid (‘folliculaire keratosis’), ruwe of droge huid en bros haar, hoofdroos, zachte en broze nagels;
Neiging tot allergie of atopie zoals eczeem, astma, hooikoorts etc.;
Visuele symptomen: slecht nachtzicht, gevoeligheid voor hevig licht, gezichtsstoornissen bij het lezen, bijvoorbeeld dat letters en woorden bewegen, zweven en troebel worden over de bladzijde;
Aandachtsproblemen: onder meer gemakkelijk afgeleid worden, moeilijkheden om langdurig geconcentreerd te blijven, problemen met het werkgeheugen en gevoelens die dikwijls beschreven worden als “mist in de hersenen”;
Emotionele gevoeligheid of labiliteit: in het bijzonder ongefundeerde angst en spanning, overmatige gemoeds-schommelingen, woedeaanvallen door lage frustratietolerantie;
Slaapproblemen: vooral moeite met inslapen ‘s avonds en ontwaken ‘s morgens.
BELANGRIJK: Al deze kenmerken kunnen ook andere oorzaken hebben. Wanneer u advies wilt over uw persoonlijke situatie naar aanleiding van de bovenstaande informatie consulteer dan altijd een medische professional.
Bron: Fatty Acids in Dyslexia, Dyspraxia, ADHD, and the Autistic Spectrum