Omega-6 vetzuren
Omega-6 vetzuren behoren net als omega-3 vetzuren tot de meervoudig onverzadigde vetzuren. Vanaf de staart van het vetzuur gezien, bevindt de eerste dubbele binding zich na het zesde koolstofatoom. Dit verklaart de “6” in omega-6. Linolzuur, gamma-linoleenzuur, dihomo-gamma-linoleenzuur en arachidonzuur maken deel uit van de omega-6 vetzuren.
Het omega-6 vetzuur linolzuur is een essentiëel vetzuur. Dit betekent dat het lichaam dit vetzuur niet zelf kan maken en het dus aanwezig moet zijn in onze voeding. Uit linolzuur maakt het lichaam andere vetzuren die nodig zijn voor tal van chemische processen. In onderstaand schema vindt u dit omega-6 vetzuurmetabolisme.
Omega-6 vetzuren hebben onder andere invloed op de bloedstolling en het immuunsysteem. Belangrijk hierbij is dat de voeding een juiste verhouding omega-3/omega-6 vetzuren bevat. Deze goede verhouding ligt tussen de 1:1 en 1:5. Wanneer dit evenwicht wordt verstoord, zal dit ten grondslag kunnen liggen aan verscheidene aandoeningen.