Hart- en vaatziekten en visolie: een inleiding
Het effect van visolie op hart- en vaatziekten wordt al meer dan dertig jaar bestudeerd. Er kan ondertussen dan ook zonder twijfel worden beweerd dat omega-3 vetzuren uit visolie een zeer positieve invloed hebben op het voorkomen van hart- en vaatziekten. Er is aangetoond dat 1 gram visolie per dag de totale sterfte alsook de sterfte als gevolg van hart- en vaatziekten significant doet dalen. Visolie helpt bij het voorkomen van een hartinfarct, en bij een plotselinge hartstilstand.
Veruit het belangrijkste mechanisme waarmee deze beschermende werking wordt bereikt, is het voorkomen van hartritmestoornissen wanneer een hartinfarct is opgetreden. Bij een tekort aan omega-3 vetzuren zal het hart veel sneller op hol slaan bij een hartinfarct. Hierdoor gaat het hart zeer onregelmatig kloppen waardoor er niet meer voldoende bloed rondgepompt wordt en ook zullen in het hart door het “trillen” eerder bloedproppen ontstaan die op hun beurt in de hersenen weer kunnen zorgen voor een herseninfarct.
Het positieve effect van visolie op het voorkomen van hartritmestoornissen is het gevolg van de invloed ervan op de natrium- en calciumkanalen in het hart die mede het hartritme reguleren. Uit onderzoek is ook gebleken dat mensen met een hogere hartritmevariatie (wat niet verward moet worden met hartritmestoornis) bij een hartinfarct een kleinere kans op hartritmestoornissen hebben. Ook op deze hartritmevariatie heeft visolie een gunstige invloed.
Andere mechanismen zijn een verhoging van het goede HDL2-cholesterolgehalte, een lichte bloedverdunnende werking en een ontstekingsremmende werking. Deze ontstekingsremmende werking voorkomt dat LDL-cholesterol zich afzet tegen de bloedvatwand en zo afsluiting van een bloedvat veroorzaakt.
In hogere doses verlaagt visolie een te hoog triglyceridengehalte, maar het wordt afgeraden om hier zelf mee te gaan experimenteren, in het bijzonder wanneer medicijnen worden gebruikt. Raadpleeg áltijd eerst een deskundige, bijvoorbeeld uw huisarts.
Ook interessant is het dat sinds medio 2004 één bepaald visoliesupplement geregistreerd is als medicijn. Dit onderstreept des te meer de bewezen werking van omega-3 vetzuren uit visolie.
Meer informatie en wetenschappelijke artikelen zijn hieronder te vinden.
Doseringsadvies:
500 tot 1000 mg DHA én 500 tot 1000 mg EPA per dag. Voor meer informatie Klik hier
Meer informatie:
Verwijzingen naar websites
Wetenschappelijk onderzoek en artikelen
Kenmerken van vetzuurtekort
Dr. Alexandra Richardson, verbonden aan de universiteit van Oxford, heeft een checklist opgesteld met de kenmerken van vetzuurdeficiëntie. Met deze checklist kunt u bepalen of u mogelijk voordeel zult hebben van het gebruik van visoliesupplementen.
Fysieke tekens van vetzuurdeficiëntie: overdreven dorst, frequent urineren, harde, droge bobbeltjes op de huid (‘folliculaire keratosis’), ruwe of droge huid en bros haar, hoofdroos, zachte en broze nagels;
Neiging tot allergie of atopie zoals eczeem, astma, hooikoorts etc.;
Visuele symptomen: slecht nachtzicht, gevoeligheid voor hevig licht, gezichtsstoornissen bij het lezen, bijvoorbeeld dat letters en woorden bewegen, zweven en troebel worden over de bladzijde;
Aandachtsproblemen: onder meer gemakkelijk afgeleid worden, moeilijkheden om langdurig geconcentreerd te blijven, problemen met het werkgeheugen en gevoelens die dikwijls beschreven worden als “mist in de hersenen”;
Emotionele gevoeligheid of labiliteit: in het bijzonder ongefundeerde angst en spanning, overmatige gemoeds-schommelingen, woedeaanvallen door lage frustratietolerantie;
Slaapproblemen: vooral moeite met inslapen ‘s avonds en ontwaken ‘s morgens.
BELANGRIJK: Al deze kenmerken kunnen ook andere oorzaken hebben. Wanneer u advies wilt over uw persoonlijke situatie naar aanleiding van de bovenstaande informatie consulteer dan altijd een medische professional.
Bron: Fatty Acids in Dyslexia, Dyspraxia, ADHD, and the Autistic Spectrum