De Ziekte van Crohn en visolie | Wetenschappelijke onderzoeken en artikelen

2005

 

titel:

Essential fatty acid depletion in children with inflammatory bowel disease

auteurs:

Socha P, Ryzko J, Koletzko B, Celinska-Cedro D, Woynarowski M, Czubkowski P, Socha J.

tijdschrift:

Scandinavian Journal of Gastroenterology

jaargang:

2005, Volume 40, Number 5 / May

opmerkingen:

De link verwijst naar een abstract van dit artikel.

 

 

 

2004

 

titel:

Fish oil and antioxidants alter the composition and function of circulating mononuclear cells in Crohn disease.

auteurs:

Trebble TM, Arden NK, Wootton SA, Calder PC, Mullee MA, Fine DR, Stroud MA.

tijdschrift:

American Journal of Clinical Nutrition

jaargang:

2004 Nov;80(5):1137-44.

opmerkingen:

De link verwijst naar een abstract van dit artikel.

De auteurs waren ten tijde van publicatie verbonden aan de University of Southampton.

 

 

titel:

Reduced joint pain after short-term duodenal administration of seal oil in patients with inflammatory bowel disease: comparison with soy oil.

auteurs:

T. Bjørkkjær , L. A. Brunborg , G. Arslan , R. A. Lind , J. G. Brun , M. Valen , B. Klementsen , A. Berstad , L. Frøyland

tijdschrift:

Scandinavian Journal of Gastroenterology

jaargang:

2004, Volume 39, Number 11 / November

opmerkingen:

De link verwijst naar een abstract van dit artikel.

 

 

 

2002

 

titel:

N-3 fatty acids for the treatment of inflammatory bowel diseases.

auteur:

Belluzzi A.

tijdschrift:

Proc Nutr Soc

jaargang:

Aug;61(3):391-5 2002

opmerkingen:

De link verwijst een abstract van dit onderzoek.

De auteur was ten tijde van publicatie verbonden aan de S Orsola Hospital in Bologna.

 

 

2000

 

titel:

Nutritional supplementation with N-3 fatty acids and antioxidants in patients with Crohn’s disease in remission: effects on antioxidant status and fatty acid profile.

auteurs:

Geerling BJ, Badart-Smook A, van Deursen C, van Houwelingen AC, Russel MG, Stockbrugger RW, Brummer RJ.

tijdschrift:

Inflammatory Bowel Diseases

jaargang:

May;6(2):77-84 2000

opmerkingen:

De link verwijst een abstract van dit onderzoek.

De auteurs waren ten tijde van publicatie verbonden aan de universiteit van Maastricht.

Als we dit onderzoek over de rol van voeding bij inflammatoire darmziekten samenvatten zijn er drie conclusies:
1.Het blijkt dat enkele voedingsstoffen een risicofactor zijn voor het krijgen van colitis ulcerosa, maar er is geen duidelijk voedingspatroon gevonden dat verantwoordelijk is voor het ontstaan van deze ziekte.
2.De voedingstoestand van IBD-patiënten, zelfs zonder actieve ontsteking, vertoont vele gebreken.
3.Specifieke voedingstherapie met anti-oxidanten en visolie-vetzuren kan de voedingstoestand van patiënten met de ziekte van Crohn verbeteren.

 

 

1999

 

titel:

Essential fatty acids in health and chronic disease.

auteur:

Artemis P Simopoulos

tijdschrift:

American Journal of Clinical Nutrition

jaargang:

Vol. 70, No. 3, 560S-569S, September 1999

opmerkingen:

De link verwijst naar de volledige tekst van dit artikel.

De auteur was ten tijde van publicatie verbonden aan The Center for Genetics, Nutrition and Health in Washington

 

 

 

1996

 

titel:

Effect of an enteric-coated fish-oil preparation on relapses in Crohn’s disease.

auteurs:

Belluzzi A, Brignola C, Campieri M, Pera A, Boschi S, Miglioli M.

tijdschrift:

The New England Journal of Medicine

jaargang:

Jun 13;334(24):1557-60 1996

opmerkingen:

De link verwijst naar een abstract van dit artikel.

De auteurs waren ten tijde van publicatie verbonden aan De universiteit van Bologna

Door Belluzzi et al. werd in een dubbelblind en placebo-gecontroleerd onderzoek het effect van visolie-suppletie bij de ziekte van Crohn bestudeerd. De studie had betrekking op een groep patiënten die bij het begin van het project allen in een remissie-fase van deze darmaandoening verkeerden. Bij het één jaar durende onderzoek bleek het visolie-preparaat een significante bescherming tegen het weer opvlammen van de ziekteverschijnselen te bieden.

Van de 78 patiënten die aan het onderzoek deelnamen werd de ene helft behandeld met een placebo en de andere helft met een visolie-preparaat dat van een speciale maagzuur-resistente coating was voorzien. De dagelijkse visolie-suppletie bestond uit 9 capsules, die in totaal 2,7 gram omega-3 vetzuren leverden, namelijk 1,8 gram EPA (eicosapentaëenzuur) en 0,9 gram DHA (docosahexaëenzuur). Zowel aan het begin van het project als gedurende de onderzoeksperiode werd de mate van ziekte-activiteit geëvalueerd met behulp van de Crohn’s Disease Activity Index. Er werd een statistisch significante beschermende werking van het visolie-supplement geconstateerd. In de placebogroep deden zich bij veel meer patiënten exacerbaties voor dan in de suppletiegroep. Na één jaar verkeerde 59% van de patiënten die visolie-capsules hadden gebruikt nog steeds in een remissie-fase, terwijl dit percentage in de placebogroep slechts 26 bedroeg.

De therapeutische werkzaamheid van visolie bij de ziekte van Crohn wordt vooral toegeschreven aan de ontstekingsremmende eigenschappen van dit voedingssupplement. In overeenstemming hiermee werd in het onderzoek vastgesteld dat uiteenlopende laboratoriumwaarden die op de aanwezigheid van een ontstekings proces wijzen, zoals een verhoogde bloedbezinking, in de visolie-groep significant waren gedaald in vergelijking met de placebogroep.

Belangrijk is verder dat visolie-suppletie tevens, door een gunstige werking op de celontwikkeling in de darmen, kan leiden tot een vergroting van het darmslijmvliesoppervlak, waardoor de absorptie van nutriënten toeneemt en de voedingstoestand van de patiënt verbetert.

 

 

1995

 

titel:

Therapeutic efficacy of N-3 polyunsaturated fatty acid in experimental Crohn’s disease.

auteurs:

Shoda R, Matsueda K, Yamato S, Umeda N.

tijdschrift:

Journal of Gastroenterology

jaargang:

Nov;30 Suppl 8:98-101 1995

opmerkingen:

De link verwijst naar een abstract van dit artikel.

De auteurs waren ten tijde van publicatie verbonden aan International Medical Center of Japan