Arachidonzuur

Arachidonzuur behoord tot de familie van Omega-6 vetzuren. Arachidonzuur is een meervoudig onverzadigd vetzuur met 20 koolstofatomen en 4 dubbele bindingen.

Arachidonzuur kan in het lichaam worden gemaakt uit het omega-6 vetzuur linolzuur (voor een beschrijving van het omega-6 vetzuur metabolisme zie de omega-6 pagina) maar dit proces verloopt moeizaam en arachidonzuur wordt dan ook vooral verkregen uit voeding. Het is vooral aanwezig in: reuzel en ander dierlijk vet (ook in dat van vissen), eidooiers, rood vlees.

Arachidonzuur is een voorloper van zgn. eicosanoïden (prostaglandinen, tromboxanen, hydroxyvetzuren en leukotriënen). Deze stoffen spelen een rol bij immuunreacties, onstekingsprocessen, regulatie van de bloedstolling en de bloeddruk. De eicosanoïden die uit arachidonzuur voortkomen hebben over het algemeen een onstekingsbevorderende werking, dit in tegenstelling tot de eicosanoïden die uit de omega-3 vetzuren EPA en DHA gevormd worden. Idealiter moeten deze stoffen in een evenwichtssituatie in ons lichaam voorkomen.

Naar uit steeds meer onderzoek blijkt is deze verhouding in de westerse wereld in onze voeding en dus ook in ons lichaam sterk doorgeslagen in het ‘voordeel’ van de omega-6 vetzuren. Het blijkt evenwel steeds meer dat dit overwicht van omega-6 vetzuren een bijzondere negatieve invloed heeft op tal van gezondheidsaspecten als hart- en vaatziekten, reumatoïde artritis, astma, psoriasis en eczeem. Meer hierover elders op deze website.