Vis, kwik en zwangerschap
22 april 2006
Dat het eten van vis tijdens en na de zwangerschap goed is voor de geestelijke ontwikkeling van het kind was al bekend, maar de invloed van verontreiniging in die vis op de geestelijke ontwikkeling wat minder. Op de universiteit van Harvard is een onderzoek uitgevoerd naar de invloed van ´schone´ vis en verontreinigde vis op de mentale ontwikkeling van het kind zes maanden na de geboorte. Des te meer vis de moeders gegeten hadden des te beter scoorden de babies. De hoeveelheid ingenomen kwik werd bepaald aan de hand van het kwikgehalte van het haar. Na correctie van dit kwikgehalte bleek de invloed van vis nog groter.
De consumptie van vis is dus van grote invloed op de geestelijke prestatie van het kind, maar van belang is dat gekozen wordt voor vette vissoorten die zo weinig mogelijk vervuiling bevatten. Een aantal grote vissen bevat veel vervuiling doordat zij lang leven en zodoende veel giftige stoffen opslaan. Dit geldt voor bijvoorbeeld de haai, zwaardvis, blauwe tegelvis en koningsmakreel. Beter kan gekozen worden voor de langstaarttonijn of zalm uit blik. Zogenaamde verse zalm komt uit kwekerijen en zijn zeer verontreinigd. Wilde, en minder verontreinigde, zalm is bijna alleen nog te vinden in blik.